Poznejte sládka Černokosteleckého pivovaru

15.01.2021

Milan Starec se věnuje pivovarské historii a architektuře a od roku 2000 také obnově černokosteleckého pivovaru. Za jejich práci již získali nejedno ocenění. Na jaké novinky se letos můžeme těšit?

Jedním slovem, co pro Vás znamená pivo? 

Celoživotní pouť.

Jak jste se dostal k vaření piva? 

Během studií na Vysoké škole chemicko-technologické, ale paradoxně se věnuji studiu pivovarské historie a architektury. Samotnému vaření se věnuje můj společník Tomáš Vodochodský a náš sládek Jarin Šnajdr.

Jak dlouho už se této práci věnujete?

Pivovarství se aktivně věnuji od roku 1996. Obnovování černokosteleckého pivovaru pak od roku 2000.

Baví Vás vařit nějaký konkrétní typ piva? A proč? 

Nosným produktem našeho pivovaru se stala tmavá třináctka Černá svině, a to především z důvodu návratu tradice tmavých silných piv. V našem pivovaru jdeme trochu proti proudu současných trendů a vše podřizujeme tradičním metodám a návratu k historii.

Kde berete nové nápady? Necháváte se inspirovat jinými pivovary? 

Necháváme se inspirovat nejenom jinými pivovary, ale současně zahraničními zajímavostmi.

Máte nějaký pivovarský sen, který byste si rád splnil?

U nás je sen obnova původní historické technologie z 30. let 20. století a výroba piva na varně na přímý otop dřevem včetně chlazení na chladicích štocích. Technologie je již v provozu, nicméně současná krize vše zabrzdila. 

Stane se Vám někdy, že se Vám pivo nepovede?

Ano.

Jaké pivo si Vy sám dáte nejraději? 

To je sezónní, ale preferuji typické české tělnaté ležáky.

My jezdíme na kole. Jaký sport preferujete Vy? A máte nějaký tip, co zajímavého se dá navštívit v okolí Vašeho pivovaru?

V našem okolí je nádherná příroda a já preferuji běhání. Pořádáme i spoustu různých přespolních běhů. Nedaleko našeho pivovaru se odehrály kupříkladu slavné bitvy U Lipan či U Kolína a monumentální památníky těchto bitev nejsou moc známými turistickými cíly. Jinak je samozřejmě nejhezčí cesta po pivovarech, kterých je v našem okolí spousta. 

Jaké největší výzvy Vám přinesl rok 2020? 

Na poli pivovarském výstavbu nové malé varny o objemu vyrážené mladiny 12hl, na poli historickém záchranu unikátního elevátoru na led do našeho muzea. Především se nám ale dostalo ocenění prestižní pivovarské ceny F. O. Poupěte za mimořádný přínos českému pivovarnictví na poli pivovarské historie. 

Na co se těšíte v příštím roce? 

Že se nám podaří otevřít další část historické expozice, a to Průmyslová revoluce v pivovarnictví, že se lidi zase vrátí do hospod a česká pivovarská kultura neskončí v zapomnění. 

© 2020 Na kole do pivovaru. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky