Poznejte sládka Šestajovického pivovaru
Tomáš Kopačka se řemeslu věnuje úctyhodných 22 let. V zimě lyžuje, v létě běhá a nepohrdne ani koloběžkou! Jaké pivo je podle něj v Čechách nejoblíbenější a co si myslí o moderních experimentech?
Jedním slovem, co pro Vás znamená pivo?
Vášeň.
Jak jste se dostal k vaření piva?
Čistě náhodou, při volbě studijního zaměření na střední škole, jsem si zvolil potravinářskou školu a při rozhodování o zaměření (chtěl jsem být cukrář) jsem se nakonec rozhodl pro obor kvasné chemie - pivovarnictví.
Jak dlouho už se této práci věnujete?
Od střední školy, 22 let.
Baví Vás vařit nějaký konkrétní typ piva? A proč?
Jelikož v Čechách je nejpopulárnější ležák, tedy spodně kvašené světlé pivo, je hlavním pivem tento druh. Samozřejmě si rád hraji s chutěmi a vůněmi, takže vaříme od 10° až po 15° a od světlého po tmavé pivo.
Kde berete nové nápady? Necháváte se inspirovat jinými pivovary?
Většinu si vymyslím sám.
Máte nějaký pivovarský sen, který byste si rád splnil?
V dnešní době je to jednoduché, hlavně mít dostatek spokojených zákazníků a otevřených hospůdek, kam by se dalo pivo dodávat.
Stane se Vám někdy, že se Vám pivo nepovede?
Tahle možnost je tu vždy, pivo je živý nápoj a je hodně citlivé na přístup a podmínky. A ano stalo se mi, že výsledné pivo nebylo chutné, ale naštěstí jen u jedné várky.
Jaké pivo si Vy sám dáte nejraději?
Obecně rád ochutnávám všechna piva až na zcela moderní experimenty. Nejraději mám piva spodně kvašená, silná a polotmavá až tmavá.
My jezdíme na kole. Jaký sport preferujete Vy? A máte nějaký tip, co zajímavého se dá navštívit v okolí Vašeho pivovaru?
Já osobně momentálně nejčastěji běhám, je to skvělý způsob, jak si udělat žízeň na pivo. Také jezdím na koloběžce a v zimě na lyžích. Okolí pivovaru je protkáno spoustou cyklostezek v nenáročném terénu.
Jaké největší výzvy Vám přinesl rok 2020?
Přežít.
Na co se těšíte v příštím roce?
Doufám, že na nové výzvy s prodejem a vařením piva.