Poznejte sládka Olivova pivovaru

12.11.2020

Pavel Šušta je sládkem v Olivově pivovaru už pět let. Rád zkouší nové kombinace chmelů, ale sám si dá nejraději plzeňský typ piva. Jak si vedli během letošní krize a co nesmíte v blízkém okolí pivovaru minout?

Jedním slovem, co pro Vás znamená pivo?

Rozmanitost

Jak jste se dostal k vaření piva?

Vystudoval jsem střední průmyslovou školu potravinářských technologii v Praze v Podskalské ulici.

Jak dlouho už se této práci věnujete?

Začal jsem před pěti lety v Olivově pivovaru ještě jako podsládek pod sládkem p. Kortusem.

Baví Vás vařit nějaký konkrétní typ piva? A proč?

Baví mě vařit piva, která se po uvaření chmelí v tancích při hlavním kvašení nebo zrání. Je totiž spoustu druhů chmele a každý chmel má specifické aroma, které přejde do piva. Baví mě zkoušet nové druhy chmelů a jejich kombinace.

Kde berete nové nápady? Necháváte se inspirovat jinými pivovary?

Většinou na internetu. Nijak zvlášť.

Máte nějaký pivovarský sen, který byste si rád splnil?

Cestovat a poznávat pivovary po světě.

Stane se Vám někdy, že se Vám pivo nepovede?

Zatím se nám vždy povedlo.

Jaké pivo si Vy sám dáte nejraději?

Nejraději mám piva plzeňského typu.

My jezdíme na kole. Jaký sport preferujete Vy? A máte nějaký tip, co zajímavého se dá navštívit v okolí Vašeho pivovaru?

Nesportuji. Doporučil bych Vám přírodní rezervaci Zvolská homole s vyhlídkou.

Jaké největší výzvy Vám přinesl rok 2020?

Určitě korona krize. První vlna pro nás dopadla "dobře" lidé měli zájem o naše pivo. Druhou vlnu očekáváme horší.

Na co se těšíte v příštím roce?

Až zmizí všechna omezení a budeme moct normálně fungovat.


Sládek Pavel Šusta 

Fotografie jsou z archivu Olivova pivovaru a Na kole do pivovaru

© 2020 Na kole do pivovaru. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky